De ce ,, Amandinita ,, ?
Pentru ca ,initial ,am vrut sa fac o Amandina , insa participand la provocarea lansata de
Rama Romania
,mi-am zis ca , in acea tavita , pe care am primit-o ,nu as fi avut cum sa fac o Amandina adevarata – asa a luat nastere Amandinita ,o amandina reinventata care este la fel de buna ca si amandina originala ,numai ca anumite ingrediente le-am scos , sau le-am adaugat iar asamblarea am facut-o dintr-un singur blat ,crema si glazura de ciocolata neagra si alba.
Ingrediente :
Blat :
3 oua
1 praf de sare
5 linguri de zahar
1 lingura cu varf cacao
2 linguri apa
2 linguri ulei
1 zahar vanilat
1 lingurita praf de copt
4 linguri cu varf de faina
Pentru inceput separam albusurile de galbenusuri .Albusurile , le batem spuma cu apa ,sarea , zaharul vanilat si zaharul (toate puse pe rand , incepand cu apa , putin cate putin )
Galbenusurile le frecam bine cu uleiul .Acest amestec il punem peste albusul batut spuma .Adaugam apoi si faina ,pe care o amestecam cu lingura de cacao si praful de copt .Omogenizam bine compozitia .
Ungem tavita cu putin ulei iar pe fund punem hartie de copt , decupata dupa marimea fundului tavii .Adaugam compozitia , nivelam frumos , batem putin tava de masa ca sa se aseze uniform compozitia si bagam tavita in cuptorul incalzit la 180gr , pentru 15-20 min .
Dupa ce am facut testul cu scobitoarea , lasam blatul sa se raceasca , apoi il impartim in parti egale (eu l-am impartit in 9 buc ,insa pot iesi si 12 Amandinite mai mici , recomand insa sa portionati dupa ce puneti crema , asa se pot scoate portii egale si in numar de 12 , nu 9)
Siropul :
o cana de apa
1/2 cana zahar
esenta de rom
Puneti apa si zaharul la fiert , lasati sa dea cateva clocote buna sa mai scada apa .Dam deoparte si adaugam esenta de rom (puneti atat de mult cat vreti , dupa gust ) .Lasam sa se raceasca .
Dupa ce siropul s-a racit ,insiropam din abundenta blatul , insa nu prea mult ca se mai inmoaie si de la crema .
Crema :
Pentru crema , toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei .
1 pachet margarina Rama
150 gr ciocolata menaj
1 lingurita esenta de rom
4 linguri zahar pudra
3 linguri cacao
o cana frisca lichida
Margarina se freaca bine cu zaharul pudra .Ciocolata se topeste la baie de aburi .Dupa ce s-a racorit ,ciocolata , o amestecam cu margarina ,frisca lichida , cacaua si esenta de rom , cu o spatula pana ce totul este incorporat bine .
Asezam crema , o intindem uniform si lasam la frigider pentru minim doua ore .
Glazura :
200 gr ciocolata menaj,alba (100 gr este suficient ,mie mi-a mai ramas glazura )
1 cescuta
50 gr unt
3 linguri cacao
Topim ciocolata la baie de aburi .Dupa ce s-a topit , adaugam untul si frisca lichida si amestecam energic. Oprim doua linguri pentru ,, iscalitura ,, (ornare ) .Adaugam cacaua si amestecam bine .
Scoatem din tava , bucatile sectionate de prajitura , le punem pe un gratar , sub care am pus hartie de copt .Cu lingura , punem glazura pe fiecare prajiturica , lasand sa curga si pe peretii laterali.Deasupra punem cu posul ,putin din ciocola alba .Dam la frigider sa se intareasca glazura .
Daca va ganditi sa faceti aceasta prajitura , asigurati-va ca nu mai aveti
altceva de facut prin casa , sau daca nu aveti timp ,mergeti la cofetarie ,este mult mai ieftin si comod 😀
Amandinitele sunt gata , va dorim ,, Pofta buna ,, !
Eu am s-o incerc de sarbatori, cu siguranta!
iubita mea ❤