Placinte ,,poale in brau ,,

Este o denumire , venita din strabuni .Si vreau sa va spun de unde a venit aceasta denumire de POALE¨^N BRAU ” .
Pe vremuri, la sate , fiecare gospodina purta rochie lunga pana la pamant , si deasupra rochiei purta legat la spate short sau in popor i se spunea “pestelca”.
Cand era necesar sa faca placinte pentru familia sa numeroasa , gospodina isi sufleca manecele la coate si isi ridica poalele rochiei din stanga sau dreapta in sus, care o punea in legatura sortului, ce era legat la brau.
De ex. doua vecine discutau intre ele si era posibil sa auzi asa fraze ” Mii dor de o placinta cu branza dulce sau cu marar . Acus ma duc acasa, si cand imi ridic poalele^n brau , si cand fac” un clit de placinte (o gramada ) ” gustoase , sa tot mananaci si mananci . “
Acest moment de preparare a placintelor a ramas in popor ca denumire, ca notiune “POALE^N BRAU “.

027

1 cana de lapte (250 ml )
3 cani faina (aceiasi cana ,de la lapte , ca masura)
1/2 lingurita sare
1 lingura drojdie uscata sau un cub de drojdie proaspata
2 linguri zahar
50 gr unt
2 pliculete zahar vanilat
razatura de lamaie
putina esenta de rom
1 ou
3-4 linguri ulei(pentru framantat la sfarsit )

Umplutura :

400 gr branza (eu am avut branza putin sarata ,de aceea am pus 6 linguri zahar)
3 oua
6 linguri zahar
1 zahar vanilat
coaja lamaie
esenta rom ,esenta vanilie
o mana stafide

Punem laptele la incalzit .Adaugam sarea ,zaharul vanilat si zaharul .
Amestecam continuu pana este totul dizolvat .Dam deoparte si adaugam untul
pe care-l lasam sa se topeasca in lapte .
Intr-un lighenas ,punem faina si drojdia uscata(in caz ca folositi drojdie
proaspata , lichefiati drojdia cu o lingurita de zahar peste care adaugati putin lapte
cald) ,si amestecam .
Facem o gaura cu mana in mijlocul fainii ,adaugam un ou batut , compozitia cu lapte ,
razatura de lamaie si esenta ,si framantam pana ce toata faina este incorporata .
La final framantam si cu cele 3-4 linguri de ulei cald.
Lasam sa creasca aproximativ o ora .

Dupa ce a crescut ,impartim compozitia in 15 parti egale ,pe care le modelam in forma de bila .
Le intindem apoi cu un sucitor ,cam de dimensiunea unui cerc cu diametrul de 13-14 cm .
In mijloc punem doua lingurite cu compozitia de branza , (care se face din ingredientele
sus mentionate ,amestecate la un loc ) adunam apoi in sus marginutele
pana formam o placinta gen ,, traistuta ,,.o asezam in tava si o aplatizam putin cu palma,
rasucind putin aluatul de deasupra .
(Stafidele ,inainte de a le pune in branza ,le-am oparit cu putina apa ,dupa care le-am scurs )
Se ung cu galbenus de ou ,dupa care se dau la copt in cuptorul incalzit la 180 gr ,
pentru aprox. 30 minute.
Dupa ce s-au racit putin ,pudram cu zahar pudra si servim .
Sunt cele mai bune ,, poale-n brau ,, pe care le-am mancat !

Pofta buna !

6 gânduri despre „Placinte ,,poale in brau ,,

  1. coco ianuarie 28, 2013 la 11:12 am Reply

    mi se face foame 🙂

  2. Ovi Diu mai 12, 2015 la 6:51 am Reply

    la compozitie se pun 6 linguri de zahar pt branza putin sarata, plus inca alte 6 linguri ? Ca nu se intelege.

    • Deliciile Cameliei septembrie 28, 2015 la 12:32 pm Reply

      in functie de branza…am gustat si am pus atat zahar cat nu s-a mai simtit saratura branzei(in cazul meu ,6 linguri ) -ma bucur ca te-ai descurcat

  3. Ovi Diu mai 12, 2015 la 9:01 am Reply

    Am facut doar cu 6 linguri de zahar pina la urma. A iesit f buna, am mai pus insa 2 linguri de gris in compozitie, si putin lapte la galbenusul de uns.

Lasă un răspuns către Deliciile Cameliei Anulează răspunsul

Georgia's Kitchen

Delicious recipes from my family to yours

Minunile din gradina mea

Despre familia mea,copiii mei,gradina mea.......despre ceea ce ma face fericita

homemadebyelena

homemadebyelena

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Grădinița Fluturașilor Talentați

“Copilăria este o lume de miracole şi de uimire a creaţiei scăldate în lumină, ieşind din întuneric, nespus de nouă şi proaspătă şi uluitoare.Copilăria se termină atunci când lucrurile încetează să ne mai mire.” Eugene Ionesco

Placerea Gatitului

din perspectiva unui barbat la cratita....

bucatardinpasiune

blog culinar

blog de familie

un blog general

Hainute ieftine pentru pitici

Hainute second-hand de calitate in stare foarte buna.Daca sunt mamici doritoare sa vanda din hainele piticilor le invit cu drag sa posteze aici pe blog.

In bucataria Cameliei

Arome din bucataria mea

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.